Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Συντριπτική υπεροχή Μπέου



Μεγάλη δημοσκόπηση της Public issue δημοσιεύθηκε σήμερα στον «Πολίτη της Μαγνησίας». Στη δημοσκόπηση με το απολύτως ικανοποιητικό δείγμα των 800 ερωτηθέντων καταγράφεται μια σαρωτική υπεροχή του Αχιλλέα Μπέου, που προηγείται με 27% και τους δύο επόμενους εκ των διεκδικητών, του Μαργαρίτη Πατσιαντά, με 13% και του νυν δήμαρχου, Πάνου Σκοτινιώτη, που δεν φθάνει καν διψήφιο αριθμό και περιορίζεται στο 9%.
Αίσθηση προκαλεί το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει τον υποψήφιο της ΝΔ, κ. Μιχάλη Μιτζικό και που φθάνει μόλις το 4%!
Το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει το 16% και της αδιευκρίνιστης ψήφου το 5%, ενώ ένα 4% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν και ένα 5% θα ρίξουν άκυρα/λευκά.
Επιβλητικό το προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, όπου την νίκη Μπέου «βλέπει» το  31% των ερωτηθέντων, ενώ Μαργ. Πατσιαντάς και Πάνος Σκοτινιώτης παίρνουν από 10%
Συντριπτικό το ποσοστό των απογοητευμένων πολιτών από τη Δημαρχία Σκοτινιώτη φθάνει το 72%!
Τέλος ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι  τα ποσοστά που αναφέρονται σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι κατά προσέγγιση λόγω της μικρής αριθμητικής βάσης
Ακόμη το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ έως αρκετά για τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές, ενώ το 40% πως όχι και από τους ψηφοφόρους των κομμάτων ενδιαφέρεται το 63% της ΝΔ, το 700 του ΣΥΡΙΖΑ και το 55 του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ό,τι αφορά το κριτήριο της ψήφου είναι εντυπωσιακό ότι σε συντριπτικό ποσοστό, 78%, μετράει η προσωπικότητα του υποψηφίου και μόλις 7% το παραταξιακό κριτήριο.

Το πολιτικό κλίμα
Αρνητικό είναι το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που περιγράφουν οι ερωτηθέντες, καθώς στο ερώτημα για το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται γενικά για τη ζωή σήμερα στο Δήμο Βόλου, το 72 % δηλώνουν Δυσαρεστημένοι και μόλις το 28% Ικανοποιημένοι, ενώ απαντώντας για την εξέλιξη των πραγμάτων τα τελευταία δυο – τρία χρόνια απαντούν το 67%, ότι χειροτέρευσαν, μόλις το 4% ότι καλυτέρευσαν και πως παρέμειναν ίδια, το 28%.
Το 69% δηλώνει ότι υπάρχει δυσκολία με το εισόδημα που έχει σήμερα και το 31% ότι ζει άνετα και τα καταφέρνει, ενώ η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα βρίσκονται στην κορυφή των προβλημάτων, που τους απασχολούν
Σε ό,τι αφορά τα τοπικά ζητήματα κυρίαρχη θέση έχουν, κατά σειρά, η καθαριότητα, το οδικό δίκτυο, τα έργα, το κυκλοφοριακό, η ύδρευση, τα αδέσποτα, η έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων, τα πάρκινγκ, τα πεζοδρόμια, η αποχέτευση, οι ποδηλατόδρομοι, οι συγκοινωνίες, το λιμάνι κλπ.

Αξιολόγηση του έργου
του σημερινού δημάρχου
Συντριπτικά είναι τα ποσοστά της αρνητικής αξιολόγησης των ερωτηθέντων για το έργο του σημερινού Δημάρχου, με το 72% να είναι αρνητικό, ούτε θετικό, ούτε αρνητικό, το 6%, μόλις το 19% θετικό και το 3% να αρνείται να απαντήσει.
Σε Βόλο και Νέα Ιωνία η αρνητική αξιολόγηση γίνεται από το 73% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στις άλλες δημοτικές ενότητες, στο 63%, όπου οι θετικές κρίσεις φθάνουν το 25%
Σύμφωνα με τη ψήφο των ερωτηθέντων στις εκλογές του 2012, από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 16% αξιολογεί το έργο ως θετικό, το 75 ως αρνητικό, 8% ούτε θετικό, ούτε αρνητικό και 1% ΔΓ/ΔΑ.
Τα αντίστοιχα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι:14% αξιολογεί το έργο ως θετικό, το 78 ως αρνητικό, 3% ούτε θετικό, ούτε αρνητικό και 5% ΔΓ/ΔΑ.
Τέλος στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά διαμορφώνονται: θετικό 48, αρνητικό 45, ούτε - ούτε 1 και ΔΓ/ΔΑ 6 (στο ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία είναι ενδεικτικά λόγω  μικρής αριθμητικής βάσης)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου